Gandacul de canalizare (blatta orientalis)

Gandacul de canalizare (blatta orientalis)
-dimensiunile sunt între 22-30 mm, masculul are aripi ce acoperă trei sferturi din suprafața corpului iar femela are aripi foarte scurte.
-Sunt de culoare brun-castaniu sau negri
-Pot trăi până la 1-2 ani de zile.
-Fiind o specie nocturnă, vor fi mai puțin vizibili ziua.
-Preferă un mediu cald și umed, cu temperaturi de 20-29° C și o umiditate relativă a aerului de cel puțin 60%.


Unde se pot gasi gandacii de canalizare?


• La exterior, puteți întâlni în jurul zonelor verzi amenajate, a rigolelor, a sistemelor de canalizare sau a grătarelor de canalizare, în timp ce, la interior, îi puteți găsi în camere și zone cu umezeală, întunecate și mai ales liniștite, ei pot patrunde in proporție de 80% prin scurgeri sau găuri neastupate si 20% pe la geamurile fără plasă si uși.

Hrănirea

Se pot hrăni si cu deșeuri .
Consumă diferite produse alimentare din cămări și bucătării (resturi de mâncare, pâine, carne,mâncăruri, preparate lactate), consumă de asemenea obiecte din hârtie și bumbac, articole din piele etc. din locuințe.


ootecă (sac cu ouă)


Reproducere


• Se pot reproduce în aer liber
• Se împerechează la 10 zile dupa acuplare , le poartă 5-7 zile după aceea sunt lăsate la voia întâmplări . Procedura embrionară durează 50-70 de zile. Femela poate depune de-alungul vieții 8-10 ooteci.
• Ootecile conțin 12-18 ouă .

Ce boli pot transmite ?

• Pagubele sunt mai mult calitative, prin murdărirea lor cu dejecții, secreții ale glandelor salivare și exuvii (resturi de năpârlire) larvare.
• Adăpostesc multe specii de bacterii patogene si alți agenți patogeni pe ei sau în interiorul corpului.


Consumarea alimentelor contaminate de catre ei poate duce la:
-Gastroenterită
-Diaree
-Infectii intestinale

Prin urmare ei sunt vectori ai diferitelor boli infectocontagioase.


Pentru a putea extermina populația gandacilor de canalizare trebuie eliminată sursa.

Pentru bloc:
În cazul in care locuiți la bloc veți avea nevoie de soluție lichidă pentru a putea aplica pe scurgerile de la baie si bucătarie.
Inclusiv în zonele comune ale blocului (uși de vizitare, găuri in pereți, țevi)

Pentru casă:
Pentru exterminarea acestora la curte se aplică aceeași procedură ca și la bloc și pe lângă aceasta se mai aplică soluție la subsol (dacă există) și la canalizările din curte.

Soluția nu afectează apa deoarece este dizolvată încă dinainte în pompă iar în momentul când va fi aplicată pe scurgeri îsi pierde foarte rapid efectul din cauza cantitațiilor de apă gasite in conducte. Tocmai de aceea trebuie repetată procedura la un interval de 14 zile.

Daca doriți să utilizați o pompă de mână sau insecticid pentru combaterea gandacilor noi vă punem la dispoziție link catre magazin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *